Grillet Blæksprutte og rød peber ragout

9 Grillet Blæksprutte med tomat chili ragout og sort & gul kartoffelmos 4 personer

Spaniens råvarer er vidunderlige: pulpo og chili safran og kartofler viva Espania 

Masser af skønne mad oplevelser / minder fra Madrid med disse kæmpe pulpo arme.

Jeg har tit hørt om at de kræver en god næve til at give dem nogle tæsk, som gør dem møre… men her en sikker opskrift på Pulpo der bliver møre og saftige. Når den behandles rigtigt, får de en blød, nærmest spækagtig konsistens og er himmelske. 

tilberedelse af blæksprutter

1 kg blæksprutte arme 

250 g urter selleri, gulerod, persillerod, løg. 

2 fed hvidløg

laurbærblad, timian, koriander

2 Chilies 

salt. 

Blæksprutten renses grundigt under en løbende hane, sørg for at smuds og skidt kommer ud af sugekopperne. Armene skæres fra kroppen og lægges i et dybt ovn fad sammen med groft skårne urter (persillerod, gulerod, knoldselleri, løg og hvidløg samt et laurbærblad, timiankvist, lidt hel koriander, to hele chilier samt groft salt. Dæk det hele med koldt vand, og læg låg på eller alufolie over – buk kanterne omkring fadet. Sættes i bunden af ovnen ved 175 grader i to timer,
og blæksprutten er klar til anvendelse på grillen, til salater eller steg i olie.

Chilli tomat ragout:

lidt olivenolie 

2 hvidløg 

1 stor rød peber

4 modne tomater   

1 chili 

2 skallotte løg 

lidt kogefond fra blæksprutten 

Grønsagerne renses tomater flås. Skær det hele i grov tern og sauter grønsagerne i olivenolie med finthakket hvidløg og chili. Kom lidt af kogefonden fra blæksprutten ved, læg låg på og kog det forsigtigt til det er mørt. 

Sort kartoffelmos med blæksprutte blæk samt kartoffelmos med safran

400 kartofler 

3 fed hvidløg 

Blæk kartoffel: 

500 g kartofler 

2 fed hvidløg

olivenolie 

1 brev blæksprutteblæk

salt og kogevand fra kartoflerne. 

blæksprutte blæk og sort peber 

Safran

500 g kartofler 

olivenolie 

ca 1 tsf safran 

syltet citron 

salt og kogevand fra kartoflerne. 

Kartoflerne skælles og skæres i grove stykker. koges i vand uden salt i 2 gryder den ene del koges med safran og 2 hvidløg. Den anden del koges kun med hvidløg.  Mos kartoflerne igennem en sigte.  Safran kartoflerne blandes med kogevand salt og hvid peber og monteres med lidt olivenolie. Den anden del af mosen smages til med blæksprutte blæk, salt, sort peber olivenolie og citronsaft. 

De mørnede sprutte arme pensles med lidt olivenolie og drysses med røget paprika og steges på en hed grill – den skal kun lige tage tegning af risten på begge sider. Anrettes de 2 kartoffelmos og tomat chili ragout.